background

Azure Maliyetlerini Optimize Etmenin Yolları

Azure Maliyetlerini Optimize Etmenin Yolları

Sayısı her gün artan servislerindeki esneklik ve ölçeklenebilirlik gibi özellikleri ile bulut hizmet sağlayıcıları arasında ön planda bulunan Microsoft Azure’un en sık tercih edilme nedenlerinden birisi toplam sahip olma maliyetlerini azaltmak. Azure yaşam döngüsünde maliyet analizi ve yönetimin önemli bir başlık olduğunu söyleyebiliriz. Azure maliyetimizi daha iyi yönetmek ve optimize etmenin yollarını inceleyelim;

Azure kaynakları için Azure bölgelerine göre farklı fiyatlamalar olabiliyor. Genel bir yaklaşım olarak OnPrem veri merkezimize en yakın noktalar tercih etsek de fiyatlama ayrıntılarına da göz atmakta fayda var. Örneğin aynı konfigürasyonda (DS1 v2) bir sanal sunucu için saatlik fiyatlama Kuzey Avrupa Bölgesi için 0,116$ iken Güney Fransa’da 0,191$.

Kullanmadığınız zaman kapatın; mesai saatleri dışında kullanmadığınız sistemleri kaparatak maliyet avantajı sağlayabilirsiniz. Bu işlemi manuel olarak gerçekleştirilebildiğiniz gibi sanal sunucu özelliklerinde auto shutdown niteliğini kullanarak veya Azure Automation ile farklı senaryolarla da gerçekleştirebilirsiniz.

Dinamik Ölçeklendirme (Scale Set) kullanın;

Değişen iş yüklerinize göre sanal sunucularınızı manuel olarak tekrar boyutlandırabilirsiniz ancak sanal sunucularınızı bir ölçek kümesi (Scale Set) içerisinde tanımladığınızda CPU değeri belirli bir eşik değere ulaştığında yeni bir sunucuyu load balancer/application gateway arkasında devreye alma gibi güçlü bir opsiyonunuz da var.

  • Azure Hybrid Benefit ile mevcut Windows Server Lisanslarınızı Azure’daki sanal sunucularda kullanabilirsiniz.
  • Azure Market Place’de pek çok işletim sistemi ve Citrix’ten Barracuda’ya farklı vendorların farklı uygulamaları için hazır imajlar bulabilirsiniz. Boş bir sanal sunucu üzerine uygulama lisansını satın alıp kurulum yapmak yerine avantajlı bir opsiyon olabilir.
  • SMB dosya paylaşımları için sanal sunucular oluşturmak yerine PaaS olarak hizmet veren Azure Storage hizmetinden faydalanabilirsiniz; böylece veri yedekleme ve sanal sunucu maliyetlerinden avantaj sağlamış olursunuz.
  • Azure Sanal Makineler yerine PaaS olarak hizmet veren Azure Uygulama Servislerini tercih edin; böylece web uygulamalarını, API uygulamaları ve mobil uygulamaları işletim sistemi maliyeti olmadan çalıştırabilirsiniz.
  • Kullanmadığınız kaynaklarınızı silin. Azure sanal sunucularınızı sildiğinizde sanal sunucu üzerindeki diskleriniz otomatik olarak silinmez. Kullanımda olmayan disklerin tespiti ve silinmesi için şu makeledeki scriptleri kullanabilirsiniz: https://docs.microsoft.com/en-us/azure/virtual-machines/windows/find-unattached-disks
  • Azure maliyetlerinizi gözlemleyin; Azure Portal üzerinde harcamalarınızı kaynaklarınıza göre gözlemleyebilirsiniz, proje ve departman gibi nitelikleri etiketlemede kullanıp Azure Cost Management ile detaylı analizler gerçekleştirebilirsiniz.
Hikmet Kapusuzoğlu - Microsoft Platformları Kıdemli Danışmanı

Nasıl yardımcı olabiliriz?