* Azure’a Taşımak İstediğiniz Ortamı Tanımlayın ve Yakından Tanıyın;
- Sunucu ve uygulama envanter listesi ile başlayabilirsiniz.
- Azure çok geniş bir destek ağına sahip ancak sanal sunucularınızın işletim sistemi versiyonu ve konfigürasyonunun Azure tarafından desteklendiğine emin olmakta fayda var.
Örneğin, Network Load Balancing, SNMP Service, Multipath I/O gibi özellikler veya CentOS 6.2 versiyonunun Azure desteği bulunmamakta.
- Uygulama bağımlıklarınızı belirleyin ve bağımlılıklara göre taşıma gruplarınızı ve taşınma sonrası aksiyonlarınızı oluşturun.
Örneğin, portal uygulamanız veri kaynağı olarak dosya sunucunuzu kullanıyor olabilir veya portal uygulamanızın host dosyasında geçiş sonrası değiştirilmesi gerekecek kayıtlar olabilir.
- Hizmet Modelinizi Belirleyin; Database ve uygulamalarınızın çalıştığı sanal sunucularınızı olduğu gibi (“lift and shift” yöntemiyle) taşımak yerine maliyet avantajı sağlayacak Platform servislerine dönüştürmek isteyebilirsiniz.
Mevcut uygulamanızın/veritabanınızın PaaS geçişine uygunluğunu Data Migration Assistant ve App Service Migration Asistant ile kontrol edebilirsiniz.
( https://appmigration.microsoft.com/ &
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=53595
)
- Ölçeklendirin ve Maliyetlerinizi Belirleyin; Azure ortamında gerekecek CPU, ram, disk i/o bilgilerine göre sunucu konfigürasyonunu belirleyin.
Bunun için mevcut ortam üzerindeki analizlerinizi 5-10 dakikalık kısa zaman aralıkları yerine 1 ay gibi daha uzun zaman aralıklarında gerçekleştirmekte fayda var.
Gerekli sunucu konfigürasyonuna göre Azure maliyetlerinizi hesaplayabilirsiniz.
Tüm bu maddeler için Microsoft Migrate Server Assessment aracını veya Cloudamize,Movere gibi üçüncü parti araçları kullanabilirsiniz.
* Network Bant Genişliğinizi Gözden Geçirin
Daha önce yüksek hızlı ve düşük gecikmeli LAN üzerinden çalışan trafik, WAN üzerinden geçeceğinden daha fazla network bant genişliğine ihtiyacınız olabilir.
* Kimlik Yönetiminizi Planlayın
Domaininizdeki Azure sanal sunucular için Azure ortamına en az bir adet domain controller sunucu konumlandırıp sites&services yapılandırması yapacaksınızdır ancak PaaS modelindeki uygulamalarınız için Azure AD kullanımını da göz önünde bulundurun.
OnPrem ortama kuracağınız bir Azure AD Connect sunucusu ile onPrem AD ortamınızı Azure AD’ye genişletebilir ve MFA, Privileged Identity Management, SSO gibi çözümleri kullanabilirsiniz.
Etiketleme Kullanın
Belirleyeceğiniz bir etiketleme (tagging) stratejisi ile Azure kaynaklarınızın hem finansal hem sistemsel yönetimini kolaylaştırabilirsiniz.
Örneğin, development-test; critic-noncritic veya işyüklerinizin adına göre (SAP gibi) etiketler belirleyebilirsiniz.
* Geçiş Sonrası İzleme Yöntemlerinizi Belirleyin
Azure Monitor, Azure Log Analytics, Azure Application Insights gibi native Azure çözümlerini kullanarak Azure ortamınızı proaktif olarak izleyebilir ve güvenlik, performans sorunlarını çözebilirsiniz.