background

Katalon Studio’yu Tanıyalım

Katalon Studio’yu Tanıyalım

Herkese Merhaba :)

Bu yazımda sizlere test otomasyon dünyasının yeni yıldızı olan Katalon Studio ile neler yapabileceğimizden bahsedeceğim.

Open source bir ürün olan ve cross platform çalışabilen Katalon Studio’nun 2015 yılında ilk sürümü yayınlanmıştır. Bunun yanı sıra 2019 yılında 7. versionu ile birlikte Katalon Studio Enterprise (KSE) ürünü de piyasaya sürülmüştür.

Neler Yapabiliriz ?

Web, Mobil ve Desktop(latest version 7.0) uygulamalarınızı test edebilir, bunun yanısıra backend servislerinizin test otomasyon süreçlerinizde kullanabilirsiniz. Böylece tek bir platformda test süreçlerinizi hibrit bir şekilde yönetebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz scriptleri kolayca CI/CD süreçlerinize entegre edebilirsiniz böylelikle yazılım kalite süreçlerinizi otomatize edebilirsiniz.

Java tabanlı bir uygulamadır.

Ek bir script yazılmadan hazırlanmış scriptler Chrome, Firefox, Safari, Edge gibi birçok tarayıcıda ayrı ayrı yada aynı anda çalıştırılabilmektedir.

Record&Play özelliği sayesinde script yazma konusunda bilgi sahibi olmadan da süreçler kolayca hazılanabilmektedir.

Slack entegrasyonu ile gerçek zamanlı geri bildirim ve ekip üyeleri arasında iletişim sağlanabilmektedir.

Source control için git entegrasyonunu enable edebilirsiniz.

Herhangi bir kurulum yapmadan çalıştırma dosyasını çalıştırarak uygulamayı başlatabilir, içinde bulunan keywordler ile hızlıca kullanmaya başlayabilirsiniz. ( Uygulama indirme linki )

Birçok özelliği ücretsiz olup yeni versionlarında ücretli özellikleride kullanılmaya başlanmıştır.

Katalon Studio,built-in keywords, custom keywords, objects spying and recording ve kod sürecinizi kolaylaştıran code refactoring gibi çok sayıda yardımcı programdan oluşmaktadır.

Test bakımını iyileştirmeyi ve kod tekrarını ortadan kaldırmayı hedefleyen Page Object Model (POM) tasarım modeli ile çalışmaktadır.

Web otomasyonu için arkaplanda selenium kütüphanesini, mobil otomasyonu için ise appium kütüphanesini kullanmaktadır.

Test dataları için CSV dosyası, excel dosyası, ilişkisel database gibi harici kaynaklardan gelen verileri sorgulayabilen bir data file object sunar.

Katalon Studio .feature uzantılı dosyalar ile BDD test yeteneği sunar.

Test record, test otomasyonunda temel bir özelliktir. Katalon Studio, uygulamadaki tüm hareketleri yakalar ve bunları arkada yeniden oynatılabilen çalıştırılabilir kodlara dönüştürür. Her testin yürütülmesinden hemen sonra dışa aktarılan test nesnelerinin listesi, bunları tanımlamak için harcanan zamanı ve eforu azaltır. Katalon Studio ayrıca bu record özelliği ile Firefox, Chrome ve Internet Explorer gibi birden çok tarayıcıda çalıştırılmasını destekler.

Katalon Studio, testleri tamamen bulutta yürütmek ve sonuçları otomatik olarak Katalon Analytics’e sunmak için Grid — TestOps Cloud kullanıyor. Katalon Analytics, kullanıcılara test executionları hakkında ayrıntılı dashboardlar ve raporlar sunan yapay zeka destekli bir platformdur.

Katalon, tüm test seviyelerindeki kullanıcılara uyan uçtan uca, çok işlevli ve kullanımı kolay bir çözüm sunmuş, kısa sürede piyasada yerini almıştır.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere :)

Faydalı Linkler

Nasıl yardımcı olabiliriz?